A Magyar Népmese Napja


2021. szeptember 30-án 9 órától, a Magyar Népmese Napja alkalmából papírszínházi előadáson vehettek részt a Makovecz Imre Általános Iskola alsó tagozatos diákjai az O’sváth Gyűjteményben.

A Művelődési Központ szervezésében megtartott eseményen:
- az 1. osztályosok: Mire jó egy lyukas zacskó?
- a 2. osztályosok: A só
- a 3. osztályosok: A csodapalást
- a 4. osztályosok: A hétfejű tündér című meséket láthatták és hallhatták, Nagy Imréné Ancsa előadásában.


                         

Molnár Zsolt országjáró könyvbemutatója, 2021. július 22.2021. július 22-ének délutánján a Művelődési Központ szervezésében egy különleges könyvbemutatóra került sor Gyűjteményünkben.

A szépszámú közönség „Molnár Zsolt: Trianon-kislexikon diákoknak” című kötetét ismerhette meg. Intézményünk a könyv országjáró bemutatójának egyik helyszíne volt.

A szerző - budapesti történelemtanár - már 20 éve tanít megszállottan. A könyv elkészültéhez személyes és szakmai motiváló tényezők is vezettek. Családi gyökerei egy határmenti, csonka Bihar-vármegyei településen vannak. Már gyerekkora óta kedvenc történeti témája a Trianon-kérdéskör volt, aminek traumája a rendszerváltás környékén újra a felszínre tört. Abban az időben sorra jelentek meg könyvek ebben a témában, aminek hatására Molnár Zsolt a kérdéskör és a Kárpát-medence szerelmese lett.

Az alkotó kifejtette, hogy a mű alapötlete egy berettyóújfalui táborban fogalmazódott meg: mégpedig az, hogy lexikon még nincs e témában. Az ötlet nyomán 2020. szeptemberében - a centenárium évében - megjelent az 1. kiadás „Trianon kislexikon” címmel. A fővédnökséget a Nemzeti Kulturális Alap és Kásler Miklós Miniszter Úr adta, a könyv utazó nagykövete pedig Szily Katalin miniszterelnöki megbízott lett.

A kiadvány közel 900 szócikke nemcsak a békediktátum politikatörténetét, hanem 1920 társadalmunkra, gazdaságunkra, művelődésünkre, kultúránkra gyakorolt utótörténetét is tárgyalja, ezáltal igen népszerű lett a diákok és pedagógusok körében és élénk sajtóérdeklődés is kísérte. Ennek köszönhetően második kiadásként - 2021. júniusában- már bővített, képekkel gazdagított formában jelenhetett meg a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága gondozásában, hogy széles körben segítse a Trianonnal kapcsolatos ismeretek megszerzését.  A mű a tudományosan elfogadott adatokat ismeretterjesztő, jól felépített szócikkekben mutatja be: fogalmak, helyszínek, személyek, események közérthető formában, egyszerűen, mégis tartalmasan sorakoznak fel. A kislexikon képekkel illusztrálva, ABC rendben sorakoztatja fel a Trianonnal kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

A szerző könyvét elsősorban a diákok oktatásának színesítésére készítette és bízik benne, hogy a hiánypótló, jól forgatható könyvvel közelebb lehet hozni a diákokhoz a témát, a korszakot. Fő célja, hogy a kötet minden Kárpát-medencei iskolába eljusson.

A kötet borítóját Hatvan Város trianoni emlékműve díszíti, ami az összekapaszkodni vágyást szimbolizálja.

Molnár Zsolt elmondta, hogy 1945 után a Trianon emlékkultuszt csak a nyugati magyarság konzerválta. 1990-2010 között a Trianon-trauma újra felszínre került, 2010-től pedig az erősödött, hogy június 4-e ne gyásznap legyen, hanem a nemzeti összetartozás napja.

Előadását a szerző a mű előszavában is szereplő mottóval zárta:     „Trianont nem elég érezni, érteni is kell.”


Fotók: Kákos Dávid

                                        

Új szoborral bővült Csenger városa


 
Minden jog fenntartva  ©  2017