Dr. Márián Zoltán könyvbemutatója


Június 8-án egy különleges előadással várta látogatóit az O’sváth Gyűjtemény: Dr. Márián Zoltán, a debreceni Nyomozó Ügyészség egykori vezetője, nyugalmazott nyomozó főügyész mutatta meg a csengerieknek a hírességekkel készített autogramgyűjteményét és az ezekből készült kiadványát, „Államfők dedikáltak – Világhírű autogramok és történetük” címmel.

A rendezvény kezdetén Nagy Imréné mondta el Szlovák Tibor: Úton című szívhez szóló költeményét. Dr. Komlódy Miklós alpolgármester a rendezvény megnyitójában köszöntötte az ügyész urat és családját, lányát, Dorinát. Elmondta, hogy 5 éve ismeri őt személyesen. Rávilágított, hogy egy ilyen komoly pozícióban lévő, megfeszített munkát végző személynek kell valamiféle tevékenység, amelynek segítségével ki tud szakadni a mindennapi mókuskerékből.

Ezután Szabó János irányításával egy jó hangulatú beszélgetés következett, melyben a gyűjtő mesélt különleges hobbijáról.

Elmondta, hogy ez a hat évtizedes szerelem – amely már könyv formájában is megtestesül – túlmutat egy hobbin. Aláírásgyűjteménye mintegy 3000 darabos, ebből most 200-at sikerült a Gyűjtemény falain bemutatni. A kötetben 500 aláírás található állam –és kormányfőktől, uralkodóktól, tehát várhatóak még újabb kötetek is a jövőben. Hangsúlyozta, hogy minden kézlenyomat eredeti, minden sokszorosító módszert, eszközt nélkülöznek. A fotóknak több mint fele névre szóló, ami különösen értékessé teszi őket és egyben garantálja, hogy valóban eredetiek.

Csengeren kívül eddig a Parlamentben, a Stefánia Palotában és az Igazságügyi Palotában láthatta a közönség. A világon egyedülálló gyűjteményről van szó. A legnehezebben megszerezhető, illetve legritkábban fellelhető aláírásokat tartalmazó gyűjteménynek tartják: Dr. Márián Zoltán neve fogalom az aláírásgyűjtők körében.

A gyűjtő jó szívvel mesélt csengeri gyökereiről: az általános iskolát itt járta. Hetedikes-nyolcadikos korában kezdte a gyűjtést, ami akkoriban egy igen kedvelt hobbi volt a fiatalok körében, ám ő kifejezetten a nehezen megközelíthető politikusokra fókuszált: az első aláírást Kádár Jánostól szerezte egy szamostatárfalvi gyűlésen.

Elhatározta, hogy a környező országok vezetőitől is mindenképpen megszerzi az aláírásukat. Ezt levelezés útján érte el.

A kor sajátosságai miatt a vasfüggöny jelentett némi akadályt számára a gyűjtésben, de megoldotta, habár az édesapját kétszer is behívatták a rendőrségre, hogy utasítsa rendre a fiát. Azzal is tisztában volt, hogy a postán kapott, aláírásokat tartalmazó leveleket felbontják, de ez sem riasztotta vissza. Volt olyan eset, hogy egy Nyugat-Európából hazalátogató rokonnak adta oda az aláírást kérő levelet, aki azt majd valahol Ausztriában tette postára. Megtörtént, hogy egy angliai nyaralásról indította el a levelet és oda is jött a válasz, amit egy bőrönd aljában csempészett haza.

Dr. Márián Zoltán elmondta, hogy számára a legértékesebb aláírás az, amit a legnehezebb volt megszerezni: a brunei szultán válaszára mintegy 45 évet várt.

Előfordult, hogy Dorina lánya segítségével sikerült egy-egy aláírásra szert tenni: megtudhattuk, hogy Mihály román királlyal Dorina lányának - mint turista - személyesen sikerült találkoznia Gyulafehérváron, ahol készített egy közös fotót, majd azt előhívatva és elküldve neki, kapta meg az aláírást.

Vendégünk kifejtette, hogy több állam-és kormányfővel továbbra is kitűnő kapcsolatot ápol. Az utolsó bolgár cárral 50 éves a kapcsolatuk, rendszeresen leveleznek azóta is és közreműködött, hogy a marokkói királytól is sikerüljön szerezni egy autogramot. Jó a kapcsolata Franco tábornok unokájával, Carmen hercegnővel is.

Elmondta, hogy 40-45 évig nem hozta nyilvánosságra gyűjteményét, csak a közeli barátok tudtak róla. Debrecenben, az Arany Bika szálló Hajós Alfréd termében volt az első kiállítása. A kötetet másfél évvel ezelőtt kezdték el, melynek szerkesztésében, fordításában rengeteget segített a spanyol-angol szakos lánya.

A könyv 500 személyt, 700 fotót, mintegy 100 történetet tartalmaz angol-magyar nyelven. Külföldről talán még nagyobb az érdeklődés, eddig 35 országba került ki a könyvből. A kötet végén található néhány olyan aláírás, amelyek nem államfőktől származnak (Pl. Kodály Zoltán, akinek aláírását itt a környéken szerezte meg, Kalasnyikov, Szász Endre, Gagarin, a Titanic legutolsó túlélője, stb.).

Az 1848 óta számított magyar állam –és kormányfők közül 5-6 kivétellel mindegyik aláírása megvan. Elhunyt személyek esetén rendszerint felkutatja a leszármazókat, akik az aláírást tartalmazó családi iratokból adományoznak számára egyet-egyet. Így volt ez például Horthy Miklós kormányzó esetében is.

A Vatikán - mint állam - vezetőitől, a pápáktól is megvannak az aláírások. Ügyész Úr ide sorolta Teréz anyát is, akit mélységesen tisztel. Birtokában vannak egyéb egyházi vezetők aláírásai is (konstantinápolyi pátriárka, canterbury érsek).

Elmondta, hogy az ügyészi munka mellett büntetőjoggal kapcsolatos tárgyakat oktatott a debreceni jogi karon és egy üzleti iskolában, így nem áll messze tőle az oktatás: emiatt szívesen vette a felkérést, hogy a csengeri diákoknak is tartson egy rendkívüli történelemórát a gyűjteményről.

A beszélgetést a konkrét tárlatvezetés követte.  A műsor kötetlen, baráti beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Fotók: Kákos Dávid
 
      
               
Minden jog fenntartva  ©  2017