Az antik
gyűjtemény titkai


2017. 06. 22. 


A csengeri O’sváth Gyűjtemény az idén csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozhoz, és rendhagyó módon betekintést engedett a féltve őrzött antik könyvtárba, amely 2800 nagyrészt idegen nyelvű kötettel büszkélkedhet.  Az értékőrzés jegyében egy kiállítást rendeztünk be az olvasóteremben az antik gyűjtemény néhány reprezentatív kötetéből. Az antik gyűjtemény titkaicímű kiállítás megnyitójára június 22-én került sor. Ez alkalommal Szabó János, a Helytörténeti Múzeum vezetője könyvészeti és könyvtörténeti adalékokat osztott meg az érdeklődőkkel, akiknek lehetőségük adódott betekinteni a XVI. és XVIII. század közötti időszakból származó nagy értékű könyvekbe és könyvritkaságokba.

Tárlatvezetésében Szabó János kiemelt néhány egyedi kötetet, így például II. Rákóczi Ferenc emlékiratait a kuruc szabadságharcról. Ezt a francia nyelven megjelent legelső kiadást páratlan értékű kordokumentumnak nevezte. Szintén bemutatta a Bethlen Erdélyi fejedelem által írt 16 kötetes sorozatot, amely feldolgozta az akkori korszak történelmi adatait, hátrahagyva így egy értékes forrást abból az időszakból, amelyről egyébként nagyon kevés adat maradt fenn. A látogatók szintén megtekinthették például Görgey Artúr naplóját, Kölcsey Ferenc országgyűlési naplóját, valamint Horváth Mihály Magyarország történetecímű művének első kiadását, amely egy olvasmányos és tudományos mű.

Az előadó hangsúlyozta, hogy az ilyen régi könyvekhez az ország nagy könyvtáraiban csak digitális formában lehet hozzáférni. Az O’sváth Gyűjtemény sajátossága, hogy itt a kutatók kézbe vehetik az antik könyveket is.Minden jog fenntartva  ©  2017